fredag 5 mars 2010

Vi har mycket kvar att lära...

Kvantfysik är säkert svårt. Och hjärnkirurgi. För att inte tala om stavhopp. Men något av det svåraste som finns är information och kommunikation. Mycket kan vi, men där går vi oftast bet.

Det finns säkert ingen vetenskaplig undersökning på det - ännu - men det kan inte vara många procent av befolkningen som vet hur man skall bete sig när man kommer fram till en hiss. Om man ser på bilden ovan, så kan man tycka att det vore ganska enkelt att lära sig den där makapären. Bara 2 knappar. Ändå så många felmöjligheter.

Tryck på pil neråt om du vill åka med hissen neråt. Det borde vara lätt att förmedla. Men finns det 50% chans att göra rätt, så finns det också 50% risk att göra fel. Minst. Den lite osäkre tvekar. "Hm, men om hissen är nere i källaren, då ska jag väl trycka på upp knappen, så att den åker upp"?
-"NEEEEJ"!


Ändå smartare är ärthjärnorna som trycker på båda knapparna, för säkerhets skull liksom. Då vet man att den stannar...Hissen kommer. Ärthjärnan vill åka neråt. Hissen är på väg uppåt. Ärthjärnan trycker på källarknappen, och ändå åker hissen uppåt...!?! "Jävla skithiss. Den gör som den vill. Här står jag och åker upp och ner..."

Vi måste få in hissåkning i läroplanen. Vi lär oss att pi är 2,14, klyva atomer och säga "goddag" på spanska. Men att åka hiss? Nä...det borde bli en valfråga!


-Är det någon som känner igen sig?

-Finns det någon Ärthjärna där ute?

-Anyone?

2 kommentarer:

  1. ärthjärna?? är inte pi 3,14??;)

    SvaraRadera
  2. Ja du ser...inte konstigt att hissen alltid åker åt fel håll...

    SvaraRadera