torsdag 12 mars 2009

Löneökning eller Lönesänkning?

Ja, vad skall man säga om sånt här egentligen? Vad skall man säga? Bonusar har man ju som 'vanlig' människa förknippat med lite grädde på moset. Något man får om det gått riktigt bra för företaget. Del av vinsten. Men så är det ju inte. Bonus får man oavsett hur det går. I alla fall om man sitter högt upp i hierarkin.
Nu vill inte staten att man fortsätter att betala ut bonusar om man skall få ta del av pengabunten som skall delas ut till bankerna.

Då tar man bort bonusen i SEB, men höjer den fasta lönen. Smart ass!
Annica Falkengren får nu 9 000 000 kr. i årslön istället för tidigare 7 000 000 kr. "Det är en lönesänkning" enligt Marcus Wallenberg. Hon hade fått 12 000 000 kr om bonussystemet varit kvar...
"Det finns väl ingen anledning att straffa ledningen", fortsätter han. Vem fan har ansvaret då? Om det går bra, då är det ledningen. Går det dåligt, ja då är det konjunkturen...Bra betalt skall dom ha oavsett!

SEB aktien har rasat, ingen utdelning till aktieägarna, riksbanken sänker räntan till i det närmaste 0%, och staten får skjuta till pengar...hur kan den ekvationen resultera i att SEB's CEO skulle fått 5 000 000 kr i bonus?

"Vi måste vara rädda om kompetenta personer för att få behålla dom i det svenska näringslivet", brukar man säga. Jaha, men om då bl.a. SEB ledningen inte får så mycket betalt som dom nu får, vad är deras alternativ? Vart skulle dom ta vägen? USA? Island?...

Någonstans i livet gick man på fel spårvagn...det var spårvagnen genom ljuva livet man skulle tagit! Attans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar